Alternate Text

Paslanmaz çelik özellikleri, paslanmaz çeliğin cinsine ve kalitesine göre oldukça büyük farklılıklar göstermektedir. Paslanmaz çelik genel olarak paslanmaya yani korozyona dayanıklı malzemeler için kullanılan bir addır ancak içerdikleri elementlere göre, malzemenin ısıl işlem durumuna göre, malzemenin şekillendirme yöntemine göre ve bir çok başka değişkene göre paslanmaz çelik malzemeler farklı özellikler göstermektedir. PAslanmaz çelik özelliklerinin basitçe kıyaslamasını incelemek için PASLANMAZ ÇELİK KALİTE TABLOSU sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Paslanmaz çelik kalite karşılaştırması için KALİTE KARŞILAŞTIRMASI sayfasını, kalite sınıfları için KALİTE SINIFLARI SAYFASINI inceleyebilirsiniz. Ayrıca daha genel bilgi için paslanmaz çelik malzemelerin paslanmaz sebeplerini NEDEN PASLANIR sayfasından, fiyatlarını 

Farklı kalitelerdeki paslanmaz çeliklerin özelliklerini öğrenmek için aşağıdaki özet bilgileri okuyabilir veya daha detaylı incelemek istediğiniz kaliteye ilişkin linke tıklayarak, o kalite hakkında daha detaylı bir bilgi alabilirsiniz:
 
303 Kalite Paslanmaz Çelik: 303 kalite paslanmaz çeliğin en temel özelliği işlenebilmesinin iyi olmasıdır. Yapı olarak 304 kalite paslanmaza benzeyen bu malzeme, 304 kalite paslanmaza göre çok daha rahat işlenebilmektedir.
 
304 Kalite Paslanmaz Çelik:  304 kalite paslanmaz çelik, 18-10 veya 18-8 çeliği olarakta bilinmektedir. Bu çeliğin en temel çelik kalitesidir ve her özelliği ortalamanın üzerindedir.
 
304L Kalite Paslanmaz Çelik: 304L kalite paslanmaz çelik, özellik olarak 304 paslanmaza oldukça benzemektedir. Bu kalitedeki paslanmaz oldukça az karbon içermektedir.Bu sayede daha elastik bir yapıya sahiptir.
 
316 Kalite Paslanmaz Çelik: Özetle 316 kalite passlanmaz çelik, 304 kalite paslanmazın daha korozyona dayanımlısıdır. Mekanik özellik olarak 304 kalite paslanmaz çeliğe oldukça benzemektedir.
 
316L Kalite Paslanmaz Çelik: 316L kalite paslanmaz, 316'nın daha az karbon içeren versiyonudur. Daha az karbon, bu çeliğin daha elastik olmasını sağlar. Fakat karbon azlığı çeliğin işlenmesini güçleştirir. 
 
316 Ti Kalite Paslanmaz Çelik: 316 Ti kalite paslanmaz çelik, 316 kalite paslanmaz çeliğin titanyum içeren versiyonudur. İçerdiği bu titanyum, çeliğin korozyona dayanımını oldukça arttırır.
 
420 Kalite Paslanmaz Çelik: Bu çelik cinsinin en önemli özelliği ısıl işlem uygulanabilmesidir. 420 Kalite paslanmazların yüzeyleri, ısıl işlem uygulandıktan sonra yüksek sertliklere ulaştırılabilirler.
 
431 Kalite Paslanmaz Çelik: 431 kalite paslanmaz çeliği 420 kalite paslanmaz çeliğin bir üst modeli olarak düşünebiliriz. Bu çelik cinsinin korozyona dayanımı 420 serisi paslanmazlara göre daha yüksektir. Ayrıca, bu çelik cinsi daha yüksek yüzey sertliklerine ulaştırılabilir.
 
430 Kalite Paslanmaz Çelik: Bu kalitedeki paslanmazlar, genellikle daha kolay ortamlarda kullanılır. Sert ve yüksek aşındırıcılığa sahip korozif ortamlara uygun değildir. Genellikle iyi bir yüzey ve güzel bir görünüm için kullanılan bu çelik cinsi, dekoratif amaçlar için sıklıkla tercih edilmektedir. 
 
430F Kalite Paslanmaz Çelik: 430F kalite paslanmaz çelik, çok zorlu olmayan koşullarda tercih edilen bir çelik cinsidir. Bu çeliğin rahat işlenebilmesi, bu çeliğin en önemli özelliğidir.
 
Dubleks Kalite Paslanmaz Çelik: Dubleks malzemeler genel olarak birçok önemli özelliği bir arada bulundurabilen çeliklerdir. Dubleks paslanmazlar grubuna giren 1.4462 dubleks malzeme, hem mekanik olarak çok üstün bir dayanıma sahiptir, ayrıuca korozyona dayanımıda oldukça yüksek bir malzemedir.
 
630 Kalite Paslanmaz Çelik: 630 kalite paslanmaz çelik olarak bilinen bu çelik cinsi, ayrıca 17-4 ph çeliği olarakta adlandırılır. Bu çeliğin en önemli özelliği, mekanik değerlerinin oldukça yüksek olmasıdır. En yüksek mukavemetlerden birine sahip olan bu çelik, 1100 MPa'a kadar dayanabilen bir kopma direncine sahiptir.